Preskočiť na obsah

Kováč s Balážovou premiérovými víťazmi novej edície Lesného behu v Partizánskom

Lesný beh v Partizánskom mal štrnásťročnú tradíciu. Poslednú štrnástu kapitolu napísalo bežecké podujatie, ktoré organizoval Klub rekreačných bežcov, v roku 2006. Víťazom 15 100 m dlhých pretekov so štartom a cieľom na Námestí SNP v Partizánskom sa v čase 54:00,3 minúty stal Branislav Arbet z JM Demolex Bardejov, ktorý obhájil absolútne prvenstvo z predchádzajúceho roku. Spomedzi žien bola s časom 1:11:46,2 hodiny najrýchlejšia Jana Audáková z Trenčína.

Uplynulo šestnásť rokov a Lesný beh v Partizánskom znovu ožil. Novú edíciu podujatia v tretiu júnovú sobotu organizoval Atletický oddiel Partizánske. „Prvotnou myšlienkou bolo zorganizovať preteky v teréne pre bežcov, ktorí radi behajú lesnými chodníkmi. Chceli sme, aby spoznali krásu nášho okolia. Rozhodli sme sa preto spojiť túto myšlienku s obnovením Lesného behu,“ vysvetlila predsedkyňa Atletického oddielu Partizánske Jana Seidlová a pokračovala: „S nultým ročníkom podujatia som veľmi spokojná. Potešila ma nielen početná účasť bežcov, ale aj príjemné počasie a krásne prostredie, ktoré dotvorili perfektnú atmosféru. Vďaka podpore mesta Partizánske, Občianskeho združenia Užitoční ľudia, sponzorov a všetkých dobrovoľníkov sa nám podarilo zorganizovať podujatie, ktoré si zaslúži pokračovanie (úsmev). Verím, že sa nám to spoločne podarí aj v nasledujúcich rokoch.“

Nultý ročník novej edície Lesného behu otvoril primátor Partizánskeho Jozef Božik spolu s Petrou Lajchovou z Občianskeho združenia Užitoční ľudia, ktoré bolo spoluorganizátorom podujatia. Atraktívne bežecké podujatie prišlo aktívnou účasťou podporiť stojeden milovníkov terénneho behu. Až na malé zmeny v úvode a závere čakala na nich takmer identická trať s tou pôvodnou. Vypustil sa asfaltový úsek štartu a cieľa na Námestí SNP, čím sa trať skrátila na trinásť a pol kilometra. Nový okruh s prevýšením 313 metrov mal štart i cieľ pred areálom reštaurácie a penziónu Salaš. Trasa viedla pôsobivou lesnou scenériou ponad sídlisko Šípok, Malé Uherce, Hlboké a cez chatu Ondrej sa bežci vrátili späť.

Absolútnym víťazom nultého ročníka Lesného behu v Partizánskom sa spomedzi 77 mužov stal Vladimír Kováč zo Skačian. Reprezentant klubu ŠK Achilles Handlová stanovil nový limit podujatia na 54:15 minúty. A to deň predtým skončil s časom 33:53 minúty druhý na Dubnickej desiatke. „Až v sobotu ráno som sa rozhodol, že pôjdem bežať aj do Partizánskeho. V Dubnici som sa na rozpálenom tartane pri silnom vetre dosť vytrápil… Do Partizánskeho som sa rozhodol ísť pre nápravu chuti do behania a dobre som spravil. Trať viedla takmer celý čas lesom, kde bol chládok, pekná príroda a pekný terén, čo bolo opakom predchádzajúceho dňa. Rovnako dobre mi padlo aj stretnutie s kamarátmi bežcami z blízkeho okolia. Zo začiatku sme to rozbehli opatrne, bez zbytočného prepálenia, vďaka čomu sme si to následne užili. Prvá polovica trate bola takmer stále o stúpaní. Asi od tretieho kilometra sme sa s Maťom Turčekom a Martinom Šmotlákom začali zbytku pretekárov vzďaľovať. Obaja moji spolubežci sú v kopci dobrí, tak sme sa navzájom potiahli hore až po približne ôsmy kilometer. Tam sa trasa začala zrovnávať a prechádzať do mierneho príjemného klesania. Nohy sa mi už rozbehli samé a ani neviem ako som chalanom začal utekať. Zbytok trate som si užíval beh v lese až do cieľa. Preteky boli zorganizované perfektne, trať bola výborne vyznačená a všade, kde by bolo možné teoreticky zísť mimo trasy, mali organizátori ľudí, ktorí bežcov usmernili. S mojím výsledným časom, prihliadajúc na prevýšenie a terén a aj na to, že som si preteky užil a dobehol s rezervou, som spokojný. Nastavili sme základné časy, uvidíme, aké budeme na tejto trati vidieť v budúcich ročníkoch,“ zhodnotil podujatie najrýchlejší pretekár zo štartového poľa Vladimír Kováč. Druhý v absolútnom poradí mužov skončil Martin Turček (55:12 min) z Krásna a tretiu priečku obsadil Martin Šmotlák (56:15 min) z Chynorian, ktorý reprezentuje klub AK Veterán Bratislava.

Prvou ženou v cieli spomedzi dvadsaťštyri štartujúcich zástupkýň nežného pohlavia bola Katarína Balážová z Brodzian, ktorá pokorila trať za 1 hodinu 10 minút a 33 sekúnd. „Bežalo sa mi veľmi dobre aj napriek tomu, že to bol horúci deň. Trať bola veľmi dobre postavená, i keď na začiatku bola celkom náročná. To ale to patri k čaru Lesného behu, navyše, na pekných zbehoch sa dali trochu ušetriť sily. Aj organizačne bolo podujatie veľmi dobre zvládnuté. V cieli nás potešil guláš a občerstvenie, ktoré je pre bežcov vždy dobrou odmenou (úsmev). S mojím časom som bola v cieli vcelku spokojná, v podstate som bežala, na čo mám a čo mám natrénované,“ povedala najrýchlejšia žena pretekov Katarína Balážová, ktorá zároveň vyhrala kategóriu žien do 39 rokov. Na druhom mieste preťala cieľovú čiaru Petra Šlosárová (1:11:22 h) z Partizánskeho, ktorá vyhrala kategóriu žien od 40 do 49 rokov. Treťou najrýchlejšou ženou bola Zuzana Nagyová (1:13:19 h) z Prievidze.

 

 

 

Marián Petrík
športový redaktor
Noviny Tempo

Foto a video v galérii

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.